Skrevt d. 02.12-2022

Kræver konsekvens og tålmodighed 

Selvom en Chihuahua er så nuttet, lille og sød, skal man ikke lade sig narre til at tro, at denne type hunderace ikke kræver en tidlig indsats hvad opdragelse angår. Det er her vigtigt at starte så tidligt som muligt med denne lille hund, simpelthen for at gøre livet meget lettere for både dig og hunden nu og senere hen i jeres fælles liv sammen. Der er mange ejere af selskabshunde, der ikke anser en så lille hund som en race man behøver at være ambitiøs med, men her er nøgleordet tålmodighed og konsekvens. 

Opdragelse Af Chihuahua

Jo tidligere jo bedre 

Lige så snart du har anskaffet dig en Chihuahua, er det klogt at begynde at træne den lige fra den er hvalp. Det vil gøre jeres liv meget lettere, fordi den bliver vant til at adlyde dig helt fra lille af og I skal derfor ikke tage disse kampe senere hen, hvor hunden ender med at blive som en gammel cirkushest, der ikke kan lære nye tricks. Den skal nemlig hurtigt vide, at det er dig, der bestemmer. Ellers kan den godt vise sig fra sin meget egenrådige side. 

Tålmodighed er en dyd 

Når du har anskaffet dig en sød Chihuahua melder spørgsmålet sig hurtigt: Hvordan opdrager jeg en Chihuahua? I træningen af en Chihuahua skal du være både tålmodig og konsekvent. Den forstår korte og kontante ordrer, som måske for dig lyder kynisk og hårdt, men for den giver det tryghed og faste rammer og den vil blive gladere af at vide, hvor skabet står og hvem, der bestemmer. Den vil simpelthen trives bedre, når du viser den en fast klar tone. Det vil betale sig, at du anlægger denne tone, så klø bare på med god samvittighed, vidende at denne type af adfærd fra din side til belønne dig og hunden, hvor den vil blive glad, og omgængelig at være sammen med. 

Den skal socialiseres tidligt 

Selvom en Chihuahua er en selskabshund af type, er det ikke noget, der kun kommer af sig selv. Den skal også aktivt socialiseres, så du kan med fordel begynde med at tage den med dig, når du skal noget og har ærinder. Hvad end det er en familie komsammen, indkøb, bustur eller togtur eller anden form for aktivitet, der tæller at den også møder og omgås mennesker, ja, så tag den med og den vil vænne sig derigennem til at være social med andre mennesker. Her vænner den sig også til, at andre mennesker dukker sig ned kæler med den, aer den, leger med den og snakker til den. Alt sammen vigtigt for at den bliver menneske vant. 

Dette gør også, at den bliver vant til at være social på en god måde, hvor den føler sig tryg. En utryg Chihuahua vil omvendt hurtigt komme til at bide, snappe og gø, når den er i sociale sammenhænge, hvis du vælger at skærme den mod de sociale aktiviteter. Derfor er det super vigtigt, at den kommer til at føle og opleve, at du gør det helt naturligt sammen med den. Så slapper den af og vil bare nyde at være sammen med dig og de andre mennesker på sin færd. 

 

Tilvænning til halsbånd og snor

Når du skal vænne din Chihuahua til at bære halsbånd er det nemt at vænne den til. Du kan starte med at give den et halsbånd på i kort tid ad gangen, så den lige får fornemmelsen af det og ikke føler, at det snærer eller sidder for stramt. Det kan sagtens være, at den først vil forsøge sig med at få det af, men der går kort tid før den ikke ænser det. Herfra skal I samarbejde om at lade den gå i en snor. Dette kan du gøre ved at fastgøre snoren til dens halsbånd, og derefter få den til selv at trække sin snor rundt. Når den selv har forsøgt sig med snoren som en leg, kan du blidt samle snoren op og begynde at trække lidt i den, i din retning. Den vil bare synes, at det er en sjov leg, hvilket gør, at det bliver en nem indføring i at have snor på. Langsomt men sikkert kan du så få den til at lade sig føre mere i din retning når du trækker i snoren. 

Konsekvent opdragelse af din chihuahua

Når du skal opdrage din Chihuahua er det vigtigt, at du er konsekvent. Den skal vide, at når du siger "nej", så mener du nej og du må derfor ikke bare give efter, når den ser lidt for sød og lille ud. Dette er måden at få en voksen hund til at blive omgængelig og til at have med rundt og holde ud at være sammen med. 

Din konsekvente stil vil få hunden til at give dig respekt, så du skal ikke holde dig tilbage, selvom det måske føles lidt uvant i starten at være lidt "brysk". Når din Chihuahua er cirka 8-10 uger gammel, kan den sagtens forstå, hvad "nej" betyder. Et nej er vigtigt at vise, så når den ikke adlyder, skal du kalde den hen og sige bestemt "nej". Når den omvendt gør noget, som du har bedt den om, skal den selvfølgelig belønnes med en godbid og en venlig, rosende tone. Det er vigtigt, at du lærer hunden at det er rart at komme hen til dig, og når du kalder den hen, er det noget, den lærer at forbinde med noget positivt. På denne måde får du lært den at komme hen til dig, hvor den altid vil adlyde dig for det, du siger til den.

Chihuahua Opdragelse

Sådan gør du din Chihuahua stueren

At gøre din Chihuahua stueren er noget, som du skal have tålmodighed til, i det den i starten selv vil finde sit foretrukne "toilet" og efterlade sine efterladenskaber i soveværelset, midt på stuegulvet eller i køkkenet. Det er helt naturligt, men skal selvfølgelig ikke være sådan i længden. Du kan tage den ud cirka hver anden time, så den kan besørge. Hæv stemmen og sig: Ud og tis! Dette skal du sige på samme måde hver gang, så hunden lærer, at det betyder, at den nu skal ud og besørge. Det kan betale sig at gøre, også selvom det er midt om natten, for ellers vil hunden besørge i din seng eller andre steder i huset. 

Det er normalt, at den skal tisse lige efter, at den er vågnet og samtidig også efter hvert af de måltider, som den får. Det er en god standardregel at have for, hvornår den skal ud. Hvis den bliver ophidset over det mindste, mens den er lille hvalp, kan den også hurtigt komme til at tisse af bar spænding, hvilket vil gå over, som den bliver lidt større. 

Luft din Chihuahua ofte udendørs 

Det er muligt at lufte din Chihuahua lige fra helt lille hvalp af, og selvom du er ivrig efter at lære den at gå i snor, vil det også være en god ide at lade den gå uden snoren som helt lille hvalp, i det den vil følge dig i hælene som en trofast følgesvend. Det er vigtigere at lære den at komme, når du kalder den til dig, hvilket I med fordel kan øve jer på, på disse mange gåture. Giv den altid en masse ros og godbidder, når den kommer, så den vil lære det positive i at lystre dig. 

Konklusion 

En Chihuahua er et lille sandt sprudlende festfyrværkeri af en hund, og dette kommer særligt til udtryk, når du opdrager den fra helt lille hvalp på en konsekvent og tålmodig måde. Når den bliver vænnet til at være social med andre hunde og mennesker fra hvalp af, vil den være nem og omgængelig at være sammen med og når den får faste rammer og en fast opdragelse, vil den føle sig tryg og dermed være en glad og sød hund at dele livet med.