Skrevt d. 05.12-2022

Sådan plejer du din Chihuahua 

En Chihuahua er den lille dværghund med den store personlighed. Selvom størrelsen er i dværg format og pelsen er kort, og dermed kræver allmindelig pelspleje, er der alligevel nogle særlige forhold, der gør sig gældende for en Chihuahua ejer, når man skal pleje den forsvarligt. Den er nemlig så lille, at man også skal tage hensyn til dette, både når man holder den under vask og pleje samt sørger for, at den ikke kommer til at fryse. Her under Sådan plejer du din Chihuahua ser vi nærmere på, hvordan denne lille hunderace kan få den mest optimale pleje og pasning. 

Pleje Af Chihuahua

Vær forsigtig med den 

En Chihuahua hvalp er da noget af det kæreste, der findes. Den er så lille og nuttet, at man nemt fortaber sig i den og bare synes, at den er kær. Her er der ekstra ansvar for ejeren i forhold til, at den er så lille og sårbar, så den bliver ekstra skrøbelig, når man skal passe den under badning, klipning af negle samt efterse dens tænder. Derfor skal man sørge for at tage godt vare på den og lære at holde den rigtigt, så man ikke kommer til at mase den under badet, hvis den er livlig og aktiv. Det vil være særligt ideelt, at du lærer den helt fra hvalp af at blive badet i et lille kar, så den føler sig tryg ved det, og så du lærer at håndtere den forsigtigt. Rådet her er, at den skal holdes af en person, mens en anden sørger for at vaske den og føntørre den. Så er man sikker på, at den ikke begynder at løbe væk og man i sin iver for at holde den fast kommer til at gøre den skade. 

Vask den fra hvalp af tre fire gange om året

Når man skal sikre sig, at ens Chihuahua får den rigtige pelspleje, skal man sørge for, at den højst får et bad tre til fire gange om året. På denne måde tørrer dens hud og pels ikke ud. Den har et lille fedtlag, som er naturligt for den, og som sørger for at holde den varm og nære dens pels. Dette fedtlag kommer man til at vaske af, hvis man vasker den lidt for ofte med sæbe. Det er derfor ikke et tegn på, at du ikke tager dig af den, når du ikke vasker den så ofte, som man måske gerne ville. En Chihuahua er som regel også en selskabshund, der ikke boltrer sig så meget i naturen og får mudder, støv, jord og græs på sig, så derfor plejer den heller ikke at have brug for så ofte vask som større og mere aktive hunde.  

Det er dog vigtigt at bemærke, at en Chihuahua ikke må komme i bad efter at den er blevet vaccineret.


 Derfor er det nødvendigt at vaske din Chihuahua 

En Chihuahua har en kort pels, som kræver almindelig pelsvask. Dette fordi den ellers vil få en irritereret hud, når der er skidt og støv, der samler sig i pels og hud. Dette kan skabe eksem og andre hudirritationer som på sigt vil genere den unødigt og skabe større sår og betændelse. Derfor skal den som minimum børstes hver dag, så løse hår bliver frigivet fra dens pels og ikke sidder og generer. Pelsen har også godt at at blive vasket igennem, fordi du under vasken får øje på diverse rifter, flåter, sår eller andre små ting, der har sat sig i pelsen og alt sammen noget, der kan virke generende på den. Det er et godt ritual for jer begge, hvor den også får noget kærlig omsorg fra dig. Sørg for at tørre den godt i et håndklæde, hvor du holder meget blidt om den i håndklædet, så du ikke maser den. Føntør den til sidst og den vil elske den varme vind, og få ekstra opmærksomhed fra dig. Sørg altid for at rose den rigeligt undervejs, for en Chihuahua er en stolt lille hund, der elsker at få nus og kæl. 


 Sådan vasker du din Chihuahua  

Selvom Chihuahua er lille af størrelse, er det ikke svært at vaske dens pels. Den kræver blot en mild hunde shampoo, som du kan købe online i diverse hundebutikker. Træn også vaske situationen med den fra hvalp og der vil ikke være de store problemer siden hen. 


 Den rette shampoo 

Først skal du anskaffe dig en hunde shampoo, der er mild. En shampoo til mennesker er alt for kraftig og har en for høj PH værdi til hundens hud. Den vil derfor tørre unødigt ud, så tag ikke det første, det bedste i badeværelset.  


 En lille balje er bedst  

Med så lille en hund, skal en balje være det, der vil være bedst for hunden. Her kan den stå sikkert på et lille skridsikkert underlag, så den ikke glider. Hold den fast i en snor og brus den over med den anden hånd. Stryg derefter shampoo ind i pelsen og stryg hen over pelsen med den i lange strøg. Sørg for at rose hunden undervejs og sig "dygtig" hund, så den føler, at den gør noget godt. Du skal ikke bruge så meget shampoo til så lille en pels, så en lille klat i hånden er nok. 

Du kan også bruge en bruser i en brusekabine, hvor den står på et skridsikkert underlag og du bruser den med håndbruseren herfra. En Chihuahua har det med at være lidt kuldskær, så sørg for, at temperaturen på vandet er til den lidt varmere side. Observer samtidig hunden, om den kan lide temperaturen og juster efter dette. 

Når hunden er sæbet godt ind, skal du skylle den grundigt for sæben. Skyl gerne to gange, så du er sikker på, at sæben er ude af pelsen. Ellers kan det skabe irritation i huden på den efterfølgende. Hav et lille håndklæde parat, som du kan tørre den grundigt i og føntør den til sidst, så pelsen bliver helt tør.

Chihuahua Pleje

Anden pleje af din Chihuahua  

Pleje af negle 

Helt fra hvalp af, skal du klippe neglene på din Chihuahua. Den har små bitte negle, men de vokser stadigvæk og skal derfor klippes med jævne mellemrum. Hold øje med længden og når de begynder at klikke mod gulvet, er de blevet for lange og skal klippes. Hvis du er usikker omkring at klippe dens små negle og komme til at ramme forkert ind mod huden, skal du lade dyrlægen gøre det i stedet for. Her kan du også få vist, hvordan du klipper dem, uden at ramme potehuden.

Pleje af tænder

Når din Chihuahua er cirka syv måneder gammel, begynder den at skifte sine tænder. Her skal du give den mere calcium. Såfremt dens tænder ikke falder ud ved dette aldersstadie, skal du kontakte din dyrlæge for hjælp.

Børstning 

Især om foråret og efteråret fælder hunden mere, når den går fra sommerpels til vinterpels og dette gør, at du skal børste den mere end ellers. Børst den gerne en gang om dagen, hvor du får alle de løse hår af, så de ikke irriterer den og ikke ligger alle vegne i hjemmet. Man kan købe forskellige specialdesignede hundebørster til formålet og her er en blød børste at foretrække, så den ikke er hård ved hundens hud. Der kan købes til korthårede hunde særligt til dette formål. Du kan også tørre den med en fugtig klud, når I har været ude at gå og den har støv, græs og jord i pelsen og på poterne. Tør også poterne grundigt, så der ikke sidder små sten og grene oppe i poterne og generer.

Tjek for flåter

Mærk den også efter for flåter, som også kan være farlige, hvis de indeholder borrelia. Dette kan du se ved at den får røde ringe rundt om der, hvor flåten sidder.